Op de agenda

Tijdens de European Cocoa Forum staat klimaatverandering hoog op de agenda. Het evenement voor de cacao- en chocoladewereld vindt 17, 18 en 19 september in Lissabon plaats. 

Wat is de impact van de klimaatverandering, vormt een van de centrale vragen tijdens een forumdiscussie waar onder meer Steven Retzlaff (ECA president Global Cocoa van Barry Callebaut) aan deelneemt.

Ook een Ivoriaanse minister, vertegenwoordigers uit de EU en de wetenschap zijn vertegenwoordigd. De overige stellingen die aan bod komen zijn allemaal gekoppeld aan de klimaatverandering.

De urgentie is logisch, want een waslijst aan onderzoeken maakt duidelijk dat klimaatverandering tal van gewassen in de gevarenzone drukt. Sterker, inmiddels zijn er tien die er al zondermeer inzitten. Dit blijkt uit een gezamenlijke studie van de universiteiten in Kopenhagen, Oxford en Minnesota.

De wetenschappers analyseerden de mondiale teelt van onder meer sorghum, sojabonen, granen, rijst en suikerriet. In totaal analyseert het onderzoek de gewassen waar de wereldbevolking 83 procent van de akkerbouw-calorieën aan dankt. Een van de uitkomsten: klimaatverandering zorgt bij vrijwel alle gewassen voor minder opbrengsten, zoals 13,4 procent palmolie. Opvallend: sojabonen profiteren, want de opbrengst groeit met 3,5 procent, is een voorspelling.

Hoe dan ook, uit de schattingen van de tien gewassen komt een gemiddelde afname van consumeerbare voedingscalorieën naar voren van één procent.

Dat lijkt niet veel, maar gezien de toenemende wereldbevolking neemt het gat tussen vraag en aanbod verder toe. 

De studie geeft aan dat de impact van klimaatverandering op de mondiale voedselproductie overwegend negatief is in Europa, Zuidelijk Afrika en Australië, terwijl het over het algemeen positief is in Latijns-Amerika en gemengd in Azië en Noord- en Midden-Amerika.

De helft van alle landen kent een afname van de gewasproductie, waaronder een aantal welvarende industrielanden in West-Europa. Daarentegen zorgt de klimaatverandering voor ietwat verhoogde opbrengsten in delen van de Verenigde Staten.

 

Inloggen abonnees

Bent u abonnee? Hieronder kunt u inloggen.

E-mailadres
Wachtwoord