Zoutjes staan ook nu weer bovenaan het lijstje

Chips en zoutjes waren de favoriete lekkernij voor jongeren van 18 tot 35 jaar in coronajaar 2021, blijkt uit een VBZ bericht.
 

Ongeveer een derde van bovengenoemde groep trakteerde zichzelf het liefst met chips en zoutjes, gevolgd door chocolade. De komendef feestdagen houdt deze voorkeur aan: de zoutjes staan bovenaan het lijstje van wat er in huis moet worden gehaald.  Maar liefst 97 procent van de Nederlanders viert de komende feestdagen thuis, bij vrienden of familie. Of alleen.

In opdracht van VBZ hield Peil.nl afgelopen weekend een peiling onder 3000 respondenten door het hele land.

Dit jaar viert 97 procent van de Nederlanders de komende feestdagen. 44 procent Viert Kerst en Oud & Nieuw met familie of vrienden. Iets meer dan de helft doet dit met het eigen gezin of partner. Zes procent viert de feestdagen alleen.

Theo Heere, directeur VBZ: “Chips en zoutjes hebben onze jongeren een beetje door het jaar heen geholpen. Terugkijkend op het coronajaar 2021 zegt ruim een derde van de jongeren in de leeftijd van 18-34 jaar dat zij zichzelf het liefst op chips en zoutjes trakteerden, als zij iets lekkers wilden hebben. Chocolade op een goede tweede plaats. Met snoep en zoetwaren op een goede derde plek bij de 18-24 jarigen. Maar bij de iets oudere Nederlanders zakt die categorie dan weer weg."

Komende feestdagen: allerlei lekkers op tafel, maar voor jongeren staan chips en zoutjes op no.1. Weer zegt een derde van de jongeren in de leeftijd 18-34 jaar deze feestdagen chips en zoutjes in huis te halen. Hoewel de categorie ‘Iets anders’ bij alle Nederlanders opgeteld het hoogst scoorde. Opmerkelijk: 7 procent van Nederlanders zegt geen lekkers in huis te halen. Met name bij de 65-plussers zegt 12 procent geen lekkers in huis te halen. Bij de jongeren is dat minder dan 5 procent.

Lekkers moet kunnen. Voor 1 op de 10 zelfs een must. “Dertig procent van de Nederlanders zegt dat lekkers af en toe moet kunnen, ook al vinden zij het niet gezond”, aldus Theo Heere. “Nog eens 35 procent geeft aan dat met lekkers niets mis is, maar dat je gewoon op je eten en leefpatroon moet letten. Voor iets meer dan 1 op de 10 Nederlanders is af en toe genieten met lekkers een must.” 

Wie is eigenlijk verantwoordelijk om niet teveel lekkers te consumeren? VBZ vroeg ook wie verantwoordelijk is voor het voorkomen van overgewicht en niet teveel lekkers te consumeren. Heere: “Hier is de Nederlander heel duidelijk over: ‘Dat is mijn eigen verantwoordelijkheid.’ En wij zien een toename van dit standpunt, met name onder mannen: vorig jaar stond 77 procent op dit standpunt, dit jaar is dat zelfs 86 procent. Ook bij de Nederlandse vrouw stijgt deze visie nog verder – naar meer dan 90 procent die aangeeft zelf verantwoordelijkheid te hebben. Slechts vier procent vindt dat fabrikanten deze verantwoordelijkheid hebben."
 

Inloggen abonnees

Bent u abonnee? Hieronder kunt u inloggen.

E-mailadres
Wachtwoord