Europese bakkerijen versnellen Amerikaanse groei

Enkele van Europa's grootste bakkerijen zoals Vandemoortele en La Lorraine, hebben hun omzetprognoses voor de komende jaren aanzienlijk verhoogd.

De reden: meer ambitieuze Amerikaanse investeringsplannen.

Een recente enquête onder 40 leidinggevenden in de Amerikaanse bakkerij-industrie, uitgevoerd door LEK Consulting en Houlihan Lokey, toont aan 53 procent van de respondenten verwacht dat de omzet in 2024 significant hoger zal zijn dan het jaar ervoor. Verder voorspelt maar liefst 95 procent een toename in verkochte volumes en drie kwart van de ondervraagden denkt dat de winst ‘aanzienlijk’ zal toenemen ten opzichte van 2023.

Prioriteiten voor investeringen
Amerikaanse bakkerijen zijn van plan om fors te investeren in 2024. Zo verwacht bijna 60 procent van de leidinggevenden dat de kapitaalinvesteringen in de sector stijgen ten opzichte van het vorige jaar. Capaciteitsgroei staat hierbij voor 84 procent van de respondenten centraal, terwijl dik 60 procent prioriteit geeft aan automatisering.

Innovaties in de bakkerijsector in de VS zijn een belangrijke motor achter het huidige optimisme. Deze omvatten nieuwe recepturen, opkomende categorieën en een stabiele prijsomgeving. Zo lanceerde Otis Spunkmeyer (Californië) recentelijk een nieuwe koekjesvariant gebaseerd op de populaire red velvet cake. Ook Subway’s Sidekicks snackcollectie, met onder andere ‘footlong’ versies van Cinnabon churros en Auntie Anne’s pretzels, bleek een groot succes met bijna 30 miljoen verkochte items in slechts vijf maanden na de lancering in januari.

Voorbeelden
Het optimisme en de groei in de Amerikaanse markt zorgen eveneens tot een toename in fusies en overnames, vooral door Europese spelers die hun aanwezigheid in Noord-Amerika willen vergroten. In april nam Vandemoortele, een Belgisch familiebedrijf, een meerderheidsbelang in de Deense gebakfabrikant Banneton, waarmee het zijn positie op de Amerikaanse markt wil versterken door middel van lokale productie.

In juni kocht La Lorraine Bakery, eveneens gevestigd in België, een belang van 50 procent in de Washington DC-gebaseerde bevroren bakkerijspecialist Bakery de France. Deze joint venture stelt La Lorraine in staat om zijn groeiplannen in de VS te versnellen door de uitbreiding van productiefaciliteiten.

Europese bakkerijen die willen slagen in de Amerikaanse markt, moeten inspelen op opkomende consumententrends zoals plantaardige, allergenenvrije en koolhydraatarme/keto-diëten. Grote kapitaalinvesteringen zoals een 300.000 vierkante meter grote fabriek van Irresistible Foods Group in Indiana en de uitbreiding van Hope Baking Company's faciliteit in Arkansas zijn enkele van de grootste uitbreidingsprojecten die momenteel in de VS plaatsvinden.

Met deze strategische zettingen hopen Europese bakkerijen hun marktaandeel in de VS verder te vergroten en in te spelen op de groeiende vraag naar vernieuwende bakkerijproducten.



Inloggen abonnees

Bent u abonnee? Hieronder kunt u inloggen.

E-mailadres
Wachtwoord