
Paaseitje blijft heilig – ook als het duurder wordt
Pasen is terug van weggeweest. Dit weekend viert bijna 70 procent van de Nederlanders het voorjaarfeest – het hoogste aantal sinds 2021.
En zoals altijd vormt chocolade een van de smaakmakers van het feest: meer dan driekwart van de paasvierders haalt paaseitjes in huis. Opvallend is dat één op de drie deze ook daadwerkelijk verstopt, vooral voor (en samen met) kinderen. De jaarlijkse paasspeurtocht leeft dus nog volop.
Waar de eitjes worden gekocht? Steeds vaker bij discounters en drogisterijketens. Volgens branchevereniging VBZ heeft dit alles te maken met de gestegen chocoladeprijzen. “Sinds 2021 zijn de prijzen met 50 tot 70 procent toegenomen,” stelt VBZ-directeur Theo Heere. “Een kwart van de Nederlanders koopt dit jaar minder eitjes dan vorig jaar. Toch blijft chocolade hét verwenproduct bij uitstek. Mensen blijven het kopen – al is het misschien in kleinere hoeveelheden.”
De cijfers komen uit een representatieve peiling onder ruim 4.500 volwassenen, uitgevoerd door Peil.nl in opdracht van VBZ.
Nieuwe smaaktrend: pistache verovert het paasschap
Naast de klassiekers – melk, puur, praliné en hazelnoot – wint pistache duidelijk terrein. De smaak, bekend van onder andere luxe Dubairepen, blijkt vooral onder jongvolwassenen in Amsterdam en omgeving een hit. Daar kiest één op de tien paasvierders voor een eitje met pistache. Maar ook buiten de Randstad groeit de groene noot mee als nieuwe paastrend.
Brood en eieren horen erbij
Hoewel chocoladepaaseitjes de show stelen, blijft Pasen ook een feest van het ontbijt en de brunch. Bijna 40 procent van de Nederlanders kookt gewone eieren en serveert daar broodjes bij – van paasbrood tot croissants en afbakpistoletjes.
Bent u abonnee? Hieronder kunt u inloggen.