
Barry Callebaut onderzoekt celgekweekte cacao als alternatieve grondstof
Grondstofschaarste, stijgende prijzen en klimaatdruk zetten de wereldwijde cacao-industrie onder druk. Tegen deze achtergrond onderzoekt ook Barry Callebaut de mogelijkheden van celgekweekte cacao.
Samen met de Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften (ZHAW), werkt het bedrijf aan een onderzoek naar het opkweken van cacaocellen in een gecontroleerde laboratoriumomgeving.
Volgens Barry Callebaut is het project geen vervanging van conventionele teelt, maar een verkenning van een aanvullende bron die de leveringszekerheid moet versterken. “Het doel is het verbreden van het portfolio van cacaobased ingrediënten,” aldus een woordvoerder.
Kweken in bioreactoren
Bij celgekweekte cacao worden cacaocellen – afkomstig van geselecteerde cacaostammen – in een voedingsmedium opgekweekt en vervolgens in een bioreactor verder vermenigvuldigd. De verkregen biomassa wordt verwerkt tot een ingrediënt dat qua functionaliteit vergelijkbaar is met traditioneel cacaomateriaal. In tegenstelling tot gekweekt vlees is de technologie eenvoudiger te schalen door de minder complexe celstructuur en lagere eisen aan het kweekmedium.
Marktacceptatie nog onzeker
Hoewel Barry Callebaut vertrouwen uitspreekt in de mogelijkheden van celgekweekte cacao, is commerciële toepassing op korte termijn nog niet aan de orde. Regulerende goedkeuring ontbreekt, en consumentenonderzoek naar acceptatie van deze nieuwe technologie staat nog in de kinderschoenen.
Toch voorziet de Zwitserse leverancier interesse vanuit klanten in de zoetwarenindustrie. “Veel van onze afnemers tonen zich steeds meer ontvankelijk voor innovatieve, duurzame oplossingen die inspelen op veranderende consumentenverwachtingen,” aldus de woordvoerder.
Kansen voor de industrie
Het onderzoek naar celgekweekte cacao sluit aan bij bredere ontwikkelingen binnen foodtech en alternatieve eiwit- en grondstofbronnen. In de komende jaren verwacht strategiebureau Stellarix een toename van pilotprojecten, met wereldwijde marktintroducties tussen 2028 en 2032. Kostprijspariteit - de alternatieven zijn in prijs vergelijkbaar met conventionele cacao - wordt pas na 2035 verwacht. Voor Barry Callebaut blijft het voorlopig bij verkennend onderzoek. Toch wijst de stap op een groeiende bereidheid binnen de sector om technologische innovatie actief te omarmen – als antwoord op de structurele uitdagingen in de cacao- en chocoladeketen.
Bent u abonnee? Hieronder kunt u inloggen.