
Minder dan 1,1 procent verspilling in onze branche
Voor het eerst zijn er cijfers beschikbaar over voedselverspilling binnen de koek-, snoep- en chocoladeproductie.
Uit de voedselverspillingmonitor van branchevereniging VBZ blijkt dat gemiddeld slechts 1,1 procent van het geproduceerde volume verloren gaat tijdens het productieproces. De monitor helpt bedrijven om verspilling inzichtelijk te maken en gerichte verbeteracties te ondernemen.
De meting is uitgevoerd in samenwerking met Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Wageningen University & Research en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.
Efficiëntie op de werkvloer
Aan het onderzoek namen zestien bedrijven deel, verspreid over 24 productielocaties. De cijfers hebben betrekking op vier subcategorieën: koek, snoep, chocolade en broodvervangers of onderleggers. Gemiddeld wordt 95 procent van het geproduceerde volume daadwerkelijk verkocht. De resterende vijf procent krijgt grotendeels een nuttige bestemming, zoals verwerking tot veevoer. Slechts een kwart van die reststromen is niet meer bruikbaar; dat deel vormt de daadwerkelijke verspilling.
Minder afkeur, meer betrokkenheid
Bij hagelslagproducent Delicia leidde deelname aan de monitor tot concrete verbeteringen. Directeur Bernd Postma: “Voedselverspilling moet in het hele bedrijf worden aangepakt, van productievloer tot directiekamer. We hebben afvalstromen per receptuur geanalyseerd, machines aangepast en medewerkers opgeleid. Daardoor leeft het onderwerp nu breder in de organisatie. Het resultaat: minder afkeur, meer betrokkenheid én een kostenbesparing.”
Ook Pally, actief in onder meer bakkerijproducten, ziet de voordelen van structurele monitoring. Yigit Ispir, projectleider duurzaamheid: “Door verliezen meetbaar te maken en daar KPI’s aan te koppelen, weten we precies waar we kunnen bijsturen. Zo dragen we als sector actief bij aan verdere reductie.”
Samenwerking versterkt resultaat
Volgens Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling, laat ook deze branche zien dat monitoring leidt tot inzicht en resultaat. “Bedrijven kunnen gericht werken aan verbetering, wat zowel ecologische als financiële voordelen oplevert. Hoe meer deelnemers, hoe sterker het gezamenlijke effect.”
De voedselverspillingmonitor blijft beschikbaar voor alle leden van VBZ.
Bent u abonnee? Hieronder kunt u inloggen.